Młynek stalowy czy ceramiczny – jaki wybrać ?

Młynek stalowy czy ceramiczny
-
jaki wybrać dedyk ?

Sercem młynka do kawy, zarówno ręcznego, jak i elektrycznego, są żarna, które w przeciwieństwie do nożowych odpowiedników, pozwalają na dokładne, równomierne mielenie ziaren bez ich podgrzewania. To właśnie one umożliwiają uzyskanie świeżo zmielonej kawy, która po zaparzeniu będzie miała odpowiedni smak i aromat. Pojawia się jednak pytanie, na jaki wariant się zdecydować: młynek stalowy czy ceramiczny?

Młynek ceramiczny czy stalowy?

Przede wszystkim warto wiedzieć, że wiele powszechnie krążących przekonań dotyczących rodzaju żaren są błędne. Przykładowo można usłyszeć, że młynki stalowe podczas pracy szybciej się nagrzewają, co prowadzi do utraty aromatu. Nie zostało to potwierdzone badaniami, a co ważniejsze, aby temperatura mogła mieć w tym wypadku wpływ, młynek musiałby pracować niemal bez przerwy przez długi czas. Krąży też przekonanie, że stalowe żarna nadają kawie metaliczny smak, co dementują koneserzy kawy i bariści, dla których stalowe młynki są młynkami pierwszego wyboru. Mówi się też, że stalowe młynki pracują głośniej, choć za hałas odpowiada zupełnie coś innego – chociażby silnik urządzenia. Faktem z kolei jest to, że stalowy młynek do kawy będzie trwalszy od młynka ceramicznego, choć to ceramiczne żarna są twardsze. Młynki stalowe są jednak w większym stopniu odporne na uszkodzenia mechaniczne, tym samym nie wyszczerbią się, ani nie pękną w starciu z zawieruszonym kamyczkiem lub słabiej upalonymi, twardszymi ziarnami. Ceramiczny młynek do kawy nie dorówna też stalowemu młynkowi w precyzji mielenia ziaren. Wszystko dlatego, że żarna ceramiczne nie są tak samo ostre, jak stalowe. Tym samym młynki ceramiczne mogą powodować powstawanie pyłu, co wpłynie negatywnie na smak zaparzonej kawy. W dodatku precyzyjne mielenie kawy zapewnia równomierny proces zaparzania i właściwy przepływ wody przez kawę, co jest kluczowe, by uzyskać z ulubionej kawy to co najlepsze. I to właśnie stalowy, a nie ceramiczny młynek do kawy, pozwoli uzyskać idealny efekt.

Każdemu, kto zastanawia się, czy wybrać młynek ceramiczny, czy stalowy, możemy śmiało doradzić wybór młynka ze stalowymi żarnami, przede wszystkim ze względu na jakość. Stalowy młynek do kawy doceni każdy koneser. Ceramiczny młynek do kawy to z kolei propozycja dla tych, którzy poszukują młynków w niższej cenie. Jedno jest pewne – nawet najgorszy młynek stalowy lub ceramiczny będzie lepszy niż młynek nożowy, a tym bardziej zmielona kawa pakowana próżniowo dostępna w sklepach. Dlatego mniej wymagającym użytkownikom młynek ceramiczny również przypadnie do gustu.

Przechwytywanie